Bronte Residence

The brief was to create a second-floor addition and side extension to the existing semi-attached terrace house in Bronte.

 

Our main aim was to design a contemporary extension while respecting the existing architecture, so we decided to leave the front façade largely intact.

We believe the Victorian look of the front Façade and Contemporary first-floor addition complements one another. The metal panel and Concrete texture provide a robust yet pleasing contrast with the white render brick of the original house and helps the new work stand out against the original building.

The batten screen cladding on the west façade helps maintain the client's and neighbor's privacy and creates a gentle shadow inside the bedrooms. We proposed the highlight windows to capture more sunlight without being able to see the neighbor's house.

 

The second-floor addition includes three new bedrooms and two bathrooms with a void overlooking the dining room. Three big skylights above the void ensure plenty of light penetrates the kitchen and dining room and create an outlook to the sky.

We proposed the pool to the side to free up the grass area in the rear.

Large sliding doors open living spaces out to the side timber deck, and a glazed pivot door visually connects the deck area to the back garden and pool area.